Ве известуваме дека ќе можете да купувате на KupiKniga.mk и за време на новогодишните празници. Испорака на нарачките направени во периодот од 27.12.2013 до 8.01.2014 година ќе се врши по 9.01.2014.

е-адреса: Лозинка:

Категории
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Препорачуваме

Агрегатна состојба

Звонко Маковиќ  
Оригинален наслов на книгата : Agregatno stanje
ИСБН : ​ ​​​​9786084507796
Година на издавање : 2013
Издавачка куќа : Антолог
Прегледaна: 278 пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 106
Димензии : 10x20
Корица : мека
Јазик: MK


Овој производ го нудат:


Краток опис

Поетот и историчар на уметност Звонко Маковиќ ја разоткрива ранливоста и резигнацијата на типичниот интелектуалец на XX век во времето на насилство, кој не гледа никаква можност да развие пост-катастрофален идентитет, фрагментиран како фотографија искината на парчиња... Главната моќ на овој акт на естетска резигнација и етичко разочарување е во возбудливата едноставност на книжевниот стил на Маковиќ, кој силно се спротивставува на гласните прокламации кои често ги следат драстичните сцени на насилство и смрт.

Сибила Петлевски

Поетскиот опус на Звонко Маковиќ е пример на постмодернистички отворен опус. Во него се соединети провокативноста на експериментот и академската смиреност, проекцијата и случајноста, емоцијата и мислата, стиховниот и прозниот поредок, желбата за пронаоѓање индивидуален говор... Противречностите на писмото на Маковиќ се противречности на времето во кое тоа е обликувано – со нив се хранела и во нив се конституирала современата инаквост на поетската имагинација.

 

Крешимир Багиќ
Оценка од корисниците

5 звезди

1

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
5
1

Коментари од корисниците

Copyright 2012-2018 by iVote