Ве известуваме дека ќе можете да купувате на KupiKniga.mk и за време на новогодишните празници. Испорака на нарачките направени во периодот од 27.12.2013 до 8.01.2014 година ќе се врши по 9.01.2014.

е-адреса: Лозинка:

Категории
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Препорачуваме

Стилски вежби

Соња Манџук  
Оригинален наслов на книгата : Стилски вежби
ИСБН : 978-608-230-169-3
Година на издавање : 2013
Издавачка куќа : Издавачки центар ТРИ
Прегледaна: 1180 пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 130
Димензии : 125х195
Корица : мека
Јазик: MK


Овој производ го нудат:


Краток опис

„Стилски вежби /сето тоа можело да се случи и поинаку/“ е збирка од 27 раскази, концептирана во шест циклуси. Во почетокот на делото како мото се појавува цитат од „Литературни теории“ на Тери Иглтон: (...) Спротивно, пак, повеќето модернистички литературни дела се сведуваат на „чинови на искажувањето“, на процесот со кој  настануваат, а кој станува дел од нивната конкретна „содржина“. Тие не се претставуваат како неоспорни текстови, каков што е Бартовиот „природен знак“, туку, како што би се изразиле формалистите – тие ги „соголуваат постапките“ на сопственото оформување... Тие го поттикнуваат  читателот на критичко размислување на одделните посебни начини на кои ја конструираат стварноста, па со тоа укажуваат дека сето тоа можело да се случи и поинаку.

 Концептот на „отворено дело“ во оваа збирка е нагласен преку начинот на кој одделните циклуси се претставени – како „работни листови“. Улогата на читателот, односно отвореноста на текстот, е истакната на повеќе места. Тоа во посмодернистичката критика е познато како „краток спој”, расцеп, паралелност помеѓу текстот и светот, но во ова дело се оди дотаму што и на читателот му се отстапува „работен лист“.


Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

1

Просечна оценка
1
1

Коментари од корисниците

Copyright 2012-2018 by iVote