Ве известуваме дека ќе можете да купувате на KupiKniga.mk и за време на новогодишните празници. Испорака на нарачките направени во периодот од 27.12.2013 до 8.01.2014 година ќе се врши по 9.01.2014.

е-адреса: Лозинка:

Категории
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Препорачуваме

Творби

Константин Тренчев  
Оригинален наслов на книгата : Творби
ИСБН : 978-608-4614-99-9
Година на издавање : 2015
Издавачка куќа : Македоника
Прегледaна: 566 пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 380
Димензии : 200х140
Корица : мека
Јазик: MK


Овој производ го нудат:


Краток опис

Во книгата Творби е претставува ракописното книжевното наследство на Константин Тренчев (1895 – 1969) – општественик, родољуб и лекар.

Тренчев е еден од првите македонски доктори, хуманист, патриот и национален деец. Заедно со неколкумина истомисленици, меѓу кои д-р Константин Терзиев од Кукуш и д-р Васил Иванов од Струмица, е еден од основачите на ВМРО 1945, и е еден од потписниците на Меморандумот до големите сили и ООН за создавање самостојна и независна држава Македонија. Учествувал во Првата светска војна, а медицина дипломирал во Виена.

Константин Тренчев се занимавал и со литературно творештво и оставил богат творечки опус, досега речиси непознат за литературната наука и за литературната јавност. Автор е на четири драмски дела (од кои едното е исчезнато при полициските конфискации на сѐ што напишал), поезија и прозни творби. Со творештво се јавува на почетокот на втората декада на 20 век, што е од посебно значење за неговото место во континуитетот на македонската книжевност во тој период.

Во книгата се објавени седумдесетина песни и една поема, три драмски текста, записи историјата и за општествено-политичките состојби во Македонија во дваесеттите години на минатиот век, раскази, авобиографски белешки и прилози.

Книгата содржи и обемна студија на проф. д-р Васил Тоциновски за книжевната оставина на Константин Тренчев.Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
0
0

Коментари од корисниците

Copyright 2012-2018 by iVote