Ве известуваме дека ќе можете да купувате на KupiKniga.mk и за време на новогодишните празници. Испорака на нарачките направени во периодот од 27.12.2013 до 8.01.2014 година ќе се врши по 9.01.2014.

е-адреса: Лозинка:

Категории
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Препорачуваме

МОНОГРАФИЈА „АЛЕКСАНДАР СТАНКОСКИ

Владимир Величковски  
Оригинален наслов на книгата : МОНОГРАФИЈА „АЛЕКСАНДАР СТАНКОСКИ
ИСБН : 978-608-653-741-8
Година на издавање : 2012
Издавачка куќа : Обликовна
Прегледaна: 551 пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 240
Димензии : 245x317
Корица : тврда
Јазик: MK


Овој производ го нудат:


Краток опис

Двојазична монографија на македонски и англиски јазик.
Александар Станкоски-Ацо со целото творештво, од 80-тите години на 20. век до денес, пред луѓето распостила елементи на несекојдневна уметничка и човечка (авто) биографија. Со делото „Ж’то на ж’то” – постмодерен модернизам од 2005 година, тој како да го сумира својот изминат творечки пат со сите недоумици, противречни и инверзни процеси. Личниот немир и егзистенцијалната тегобност одеа рака под рака со длабоката криза во непосредната средина и светот, што ќе најде посебна форма на ликовно изразување, со примери од уметноста и личен сензибилитет во артикулирање на уметничките идеи. Творештвото на Станкоски во сета сложеност не е лесно да се постави на вистинско место во хиерархијата на современата македонска уметност, покрај тоа што можат да се воспостават елементи на поврзување како и на дисконтинуитет во однос на некои поранешни појави. Македонската уметност, во контекст на своите забрзани процеси на осовременување, познава „скратени циклуси” и спорадични појави на авангардни тенденции, кои имаат внатрешна логика на развој, најчесто надвор од светските уметнички движења.Оценка од корисниците

5 звезди

1

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
5
1

Коментари од корисниците

Copyright 2012-2018 by iVote