Ве известуваме дека ќе можете да купувате на KupiKniga.mk и за време на новогодишните празници. Испорака на нарачките направени во периодот од 27.12.2013 до 8.01.2014 година ќе се врши по 9.01.2014.

е-адреса: Лозинка:

Категории
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Препорачуваме

РЃОСАНИ БИСЕРИ

СПАСЕ МАЗЕНКОВСКИ  
Оригинален наслов на книгата : РЃОСАНИ БИСЕРИ
ИСБН : 978-608-253-019-2
Година на издавање : 2016
Издавачка куќа : БАТА ПРЕСС
Прегледaна: 515 пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 145
Димензии : 21х13
Корица : мека
Јазик: MK


Овој производ го нудат:


Краток опис

Уникатно дело на македонската книжевност

„...овој умен и прониклив автор успеал да оживее една

одживеана форма на поетско и прозно кажување, да

подготви и понуди цела книга басни, прва од ваков вид

во македонската литература (до сега познати македонски

автори пишувале басни но парцијално како Михо

Атанасовски, Стојан Тарапуза, Бошко Смаќоски и други).

Благодарение на проникливиот дух и способноста таа

поетика да го искаже, ја добивме оваа книга, насловена

како „Рѓосани бисери“, со која тој умно соопштува некои

општествени парадокси, притоа користејќи ја басната

како форма на искажување. Мазенковски изнапишал над

120 басни (фабули), користејќи ја лисицата, лавот, јунецот,

волкот, овцата и слично, за да соопшти многу моменти од

нашиот живот кои ќе нè насмеат, ќе нè растажат, но и ќе не

промислат, ќе чепкаат по нашиот разум за да се задумаме

на она што ни се случува, на она што не го забележале

нашите очи, а пред нас е, а со нас е и нам – сега ни се

случува.

Басните се напишани со полно инвенција, мудро

соопштени и умно составени. Оваа книга ќе биде

интересна и од лингвистички аспект, зашто носи јазички

и зборовни новини кои Мазенковски ги црпи од неговиот

дијалект како дел од македонскиот литературен јазик...“

Михаил Ренџов


Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
0
0

Коментари од корисниците

Copyright 2012-2018 by iVote