Ве известуваме дека ќе можете да купувате на KupiKniga.mk и за време на новогодишните празници. Испорака на нарачките направени во периодот од 27.12.2013 до 8.01.2014 година ќе се врши по 9.01.2014.

е-адреса: Лозинка:

Категории
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Препорачуваме

Класична персиска поезија

Хајам ,   Руми Мевљана,   Сади ,   Хафез  
Оригинален наслов на книгата : Класична персиска поезија
ИСБН : 978-608-247-047-4
Година на издавање : 2015
Издавачка куќа : Арс ЛИБРИС
Прегледaна: 347 пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 386
Димензии : 135х200
Корица : мека
Јазик: MK


Овој производ го нудат:


Краток опис

Персиската е една од најстарите и најбогатите светски книжевности. А сепак, најголемиот и веројатно најубавиот дел од неа е напишан по арапското освојување на Персија – спрегата меѓу зороастризмот и исламот и веќе раскошното културно и цивилизациско наследство од Персија ќе создадат плодна почва за врвни книжевно-уметнички дострели. Омар Хајам, Сади, Руми и Хафиз се четворицата најголеми поети на класичната персиска поезија од нејзиниот „златен“ период, од дванаесеттиот до четиринаесеттиот век на новата ера. И покрај нивното разновидно творештво и различните животни истории, сите ги поврзува традицијата позната како „љубовна религија“. Таа ја проникнува персиската поезија од нејзините зачетоци и се одликува со препознатлива еротичност, духовност и обилна повеќезначност, со вешто мајсторство на зборот и стихот, како и со често меланхоличен светоглед. На страниците од оваа книга се поместени препевите на голем број од најпознатите творби на Омар Хајам, Сади, Руми и Хафиз што можеби првпат, во ваков обем, дозволува да се задоволи еден искрен и љубопитен поглед во за нас сè уште тешко достапните ризници на персиската поезија.


Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
0
0

Коментари од корисниците

Copyright 2012-2018 by iVote