Ве известуваме дека ќе можете да купувате на KupiKniga.mk и за време на новогодишните празници. Испорака на нарачките направени во периодот од 27.12.2013 до 8.01.2014 година ќе се врши по 9.01.2014.

е-адреса: Лозинка:

Категории
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Препорачуваме

Големата вода

Живко Чинго  
Оригинален наслов на книгата : Големата вода
ИСБН : 978-608-230-301-7
Година на издавање : 2016
Издавачка куќа : Издавачки центар ТРИ
Прегледaна: 935 пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 175
Димензии : 125х195
Корица : мека
Јазик: MK


Овој производ го нудат:


Краток опис

„Ѕидот беше околунаоколу домот, како смок притаен. Огромен. Ќе те гушне ли, ќе те завитка со опашката и тогаш ти нема спас.“

Големата вода на Живко Чинго говори за настани „од еден дом за сирачиња кој се отвора во првата слободна пролет, 1946 година“. Наративната линија е препуштена на главниот лик, Лем Никодиновски, кој ја доживеал трагичната судбина на многуте деца без родители од повоениот период. Војната ги оттргнала од прегратките на нивните родители, а повоениот период ги препуштил на грижата и негрижата на строгите и сурови воспитувачи од сиропиталиштата. Иако романот раскажува за мачниот животот на воените сирачиња во домот за сираци „Светлост“ веднаш по завршувањето на Втората светска војна, намерата на авторот е значително подлабока: да даде остра критика на погрешното сфаќање за начинот на градењето на личноста во домовите, а со тоа и во општеството во целина, на погрешниот воспитно-образовен процес кој каска далеку зад идеалот на градење почовечки, вистински и длабоки односи меѓу луѓето.

Роман за вечната борба на човекот со мрачните сили кои се обидуваат да го расчовечат, за борбата на доброто со злото, на светлината со мракот, на големата вода на слободата со ѕидот на угнетувањето.Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
0
0

Коментари од корисниците

Copyright 2012-2018 by iVote