Ве известуваме дека ќе можете да купувате на KupiKniga.mk и за време на новогодишните празници. Испорака на нарачките направени во периодот од 27.12.2013 до 8.01.2014 година ќе се врши по 9.01.2014.

е-адреса: Лозинка:

Категории
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Препорачуваме

The Creation of the Modern Macedonian State

Група автори /  
Оригинален наслов на книгата : Создавањето на современата македонска држава
ИСБН : 978-608-252-031-5
Година на издавање : 2016
Издавачка куќа : Македоника
Прегледaна: 294 пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 249
Димензии : 240х170
Корица : мека
Јазик: MK


Овој производ го нудат:


Краток опис

Историја на македонската државност.

Со посебен осврт на: борбата за создавање македонска држава во периодот на Источната криза, односно во периодот од Разловечкото и Кресненското востание, појавата на организираното македонско револуционерно движење, борбата за автономија на Македонија и за создавање македонска држава од 1893 до 1912 година (до Првата балканска војна и поделбата на Македонија), борбата за автономна, независна и обединета македонска држава во периодот од 1912 до 1941 година, создавањето и развојот на современата македонска држава во периодот од 1941 до 1991 година, односно до конституирањето на Република Македонија во самостојна и суверена држава.

Книгата содржи и стотина фотографии на најзначајни личности кои дале свој придонес во борбата за создавање на современа македонска држава, како и на позначајни настани во тој историски процес на македонската државност.

 *

A history of Macedonian statehood.

It pays special attention to: the struggle to create a Macedonian state during the Great Eastern Crisis period, i.e. the period of the Razlovci insurrection and the Kresna uprising, the emergence of the organised Macedonian revolutionary movement, the struggle for Macedonia's autonomy and for the creation of a Macedonian state from 1893 to 1912 (up until the First Balkan War and the partition of Macedonia), the struggle for an autonomous, independent and united Macedonian state in the period from 1912 to 1941, the creation and development of the modern Macedonian state in the period from 1941 to 1991, that is, until the foundation of the Republic of Macedonia as an independent and sovereign state.

The book is also enriched with a hundred photographs of prominent people who contributed to the struggle to create a modern Macedonian state, and of the more significant events in that historical process of Macedonian statehood.Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
0
0

Коментари од корисниците

Copyright 2012-2018 by iVote