Ве известуваме дека ќе можете да купувате на KupiKniga.mk и за време на новогодишните празници. Испорака на нарачките направени во периодот од 27.12.2013 до 8.01.2014 година ќе се врши по 9.01.2014.

е-адреса: Лозинка:

Категории
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Препорачуваме

Македонски иселенички меридијани

Славе Николовски - Катин  
Оригинален наслов на книгата : Македонски иселенички меридијани
ИСБН : 978-608-202-056-3
Година на издавање : 2017
Издавачка куќа : Македонска Искра
Прегледaна: 104 пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 592
Димензии : 24
Корица : тврда
Јазик: MK


Овој производ го нудат:


Краток опис

Обемното дело „Македонски иселенички меридијани“ е плод на повеќегодишни истражувања, патувања и континуирано  следење на оваа доста суптилна, многузначна  и актуелна повеќедецениска и интерконтинентална тема. Делото е еден вид алманах посветен на дел Македонци, чии корени се од сите делови на македонската земја, а кои го обележале своето време во христијанството како религија на Македонците во Австралија, Канада, САД, Европа, етничка Македонија и во печалбарска Преспа. 
По повеќегодишна работа излезе од печат ова книга, која е дел од судбините и вистините на Македонци во светот. Таа е еден вид именик, или  биографски колаж со карактеристични податоци поместени со низа бројки и факти од животот и делата на околу 150 личности од македонско потекло, кои свиле нови гнегда на различни страни на светот. 
Инаку, изборот на личностите кои се претставени зависел од нив, од нивните критериуми, пробови, дела и постигнувања. Со оглед на средината за која и се наменети и на очекуваното влијание врз свеста на луѓето во таа средина направив самостоен избор. Второ, тоа што посебно треба да се нагласи за ова дело е фактот дека во него се застапени имињата на дел од голем број живи личности, активни творци, најголем дел од нив родени во Македонија или, пак, дошле да живеат во неа и го посветиле својот труд, талент и љубов, како и личности кои денес не се меѓу живите. 
Со прелистување на страниците на ова дело читателот, макар површно ќе се запознае со нив и нивните  дела, со придонесот што го имаат  во македонското иселеништво, а особено нивниот придонес што го имаат  за Македонската православна црква, Охридската архиепископија, како и на други аспекти врзани со македонскиот народ и на етничка Македонија.Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
0
0

Коментари од корисниците

Copyright 2012-2018 by iVote