1Q84 (Книга Трета)

Original title: 1Q84 | Num. of pages: 445 | Dimensions: 140х205 | Cover: /

„Ова е наполно чуден свет. Од ден на ден е сè понејасна границата до каде досега теоријата, а од каде почнува реалниот свет. Што велиш Тенго, како ти, како писател, го дефинираш она што го нарекуваме реалност?“
– „Таму каде што кога ќе забодеш игла потекува црвена крв, тоа е реалниот свет.
“Течењето крв, како единствен доказ за реалниот свет, е вистинскиот слоевит муракамиевски одговор на големото прашање. Романот, покрај другото, е критика на забрзаното темпо на живеење, на технолошкиот развој, на насилството, на алчноста и на вечниот стремеж за стекнување нешта на глобално и на лично ниво. Наспроти самоуништувачката брзина на напредокот, постои и оној, најважниот сегмент на човековиот живот, каде што, како што истакнува авторот, времето го губи значењето.
Изобилноста на теми и случувања од првите два дела, во третиот се сведува на љубовна приказна во која, нереално, а сепак можно, само еден допир на раката не ја губи јачината на уживањето ни по дваесет години разделеност. На крајот, без да одговори на сите прашања, авторот умешно нè остава во дилемата дали станува збор за класична отворена нарација, во која толкувањето им се остава на читателите, или, сепак, е оставена подотворена врата за дооткривање во некои идни дела.
Rated 5 out of 5 based on 4 customer ratings
(3 customer reviews)

Price: 500 ден

Out of stock

Notify me when the product will be in stock

Compare
Sold By Издавачки центар ТРИ

Report an abuse for product 1Q84 (Книга Трета)

Category:
SKU: 9786082300757

Издавачки центар ТРИ

3 reviews for 1Q84 (Книга Трета)

 1. Rated 5 out of 5

  Слаѓан Бишковски (verified owner)

 2. Rated 5 out of 5

  Слаѓан Бишковски (verified owner)

 3. Rated 5 out of 5

  Слаѓан Бишковски (verified owner)

  Одличен завршеток кој остава многу неодговорени прашања, но ја крунисува љубовта со вечен пламен 🙂

Add a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in