Апокрифите на македонската писмена традиција

Издавач: Македоника | Јазик: Македонски | Година: 2008
Оригинален наслов: Апокрифите на македонската писмена традиција | Бр. на страни: 157 | Димензии: 200х140 | Корица: /

Во книгата се анализирани два значајни средновековни ракописа од Македонија – Тиквешкиот (XV) и Попдраголевиот зборник (XIII). Поточно, во трудот е обработена историјата на проучувањата на преписите од овие два зборника, извршена е споредба на Библијата со апокрифите, анализиран е Аврамовиот циклус во Тиквешкиот зборник, како и циклусот на виденијата во двата зборника, а се приложени факсимили од апокрифните текстови. „Апокрифите се тајни, скриени, недостапни, мистериозни книги – пишува авторката. Тие можат да се дефинираат како религиозна белетристика која поради занимливоста, креативноста, слободата на изразот, популарните теми и мотиви, станува широко распространета народна литература.“
Рангирано 3.6666666666667 од 5 според 4 рејтинзите на корисниците

Цена: 200 ден

8 на залиха

Спореди
Продавач Македоника Литера

Report an abuse for product Апокрифите на македонската писмена традиција

Категорија:
ИСБН: 978-9989-163-56-2

Questions and Answers

You are not logged in