Апостол Петков (монографија)

Издавач: Македоника | Јазик: Македонски | Година: 2014
Оригинален наслов: Апостол Петков | Бр. на страни: 315 | Димензии: 240х170 | Корица: мека

Монографијата за Апостол Петков авторот Ванчо Ѓорѓиев ја поднасловува со „Кралот на блатото“ и овој македонски војвода го претставува како бестрашен и горделив, кој иако бил неграмотен, со своите подвизи станал вистинска легенда уште за време на својот живот. Населението во Ениџевардарско го нарекло „Ениџевардарско сонце“, а по своите епитети на автентичен и необично храбар и принципиелен војвода бил познат и во светот. „Тоа е човек за кого животот е борба, а борбата е начин на живот – пишува Ванчо Ѓорѓиев. Апостол Петков е автохтон војвода на македонското револуционерно движење и типичен пример на регионален водач со апсолутен авторитет. Неговото име приврзаниците го изговарале со восхит, а противниците со респект и страв.“

Цена: 500 ден

8 на залиха

Спореди
Продавач Македоника Литера

Report an abuse for product Апостол Петков (монографија)

Категорија:
ИСБН: 978-608-4614-44-9

Questions and Answers

You are not logged in