Белешки 88 – 014

Издавач: Авант прес | Јазик: Македонски | Година: 2018
Оригинален наслов: Белешки 88 - 014 | Бр. на страни: 187 | Димензии: 21 см | Корица: /

„Импресионира начинот на кој сета ерудиција и огромните интердисциплинарни познавања собрани во оваа книга, авторот ги држи под контрола, без претенциозност, и ги усогласува со основната тема која од почеток до крај е – архитектурата! Теориски извонредно втемелена, методолошки оригинално и ефектно конципирана, книжевно возбудлива, естетски прочистена и уверлива, оваа книга претставува вистинско ремек дело за архитектурата, значаен прилог за најезиното автентично разбирање, со нагласен персонален печат и импресивни проблемски синтези.“ акад. Ферид Мухиќ „Силна когнитивна енергија во ова филозофско-архитектонско дело му е посветена на овој херојски период од историјата на архитектурата, уметноста и на културата, модернизмот и постмодернизмот, нивната генеза, тенденции и консеквенции по човекот и по животот. Тука авторот сосема суптилно ни дава до знаење дека културата и човекот се само два аспекта на едно исто битие. И токму од оваа позиција тој ја развива својата мисловна градба дејствувајќи многу повеќе како морален подвижник, отколку како ловец на спектакуларни визури или, пак, прагматичар во која било профитерска смисла. Во таа чудесна мисловна катедрала посветена на човекот, просторот и на животот, авторот сака да експериментира со формата, па, напати, внесува драмски и поетски структури акцентирајќи одредени сегменти, кои имаат посебно значајна магнитуда за прашањата на хуманоста и на почитувањето на традицијата.“ Александар Станковски

Цена: 500 ден

Распродадено

Извести ме кога производот ќе биде на залиха

Спореди
Продавач Авант Прес

Report an abuse for product Белешки 88 – 014

Категорија:
ИСБН: 978-608-4823-16-2

Questions and Answers

You are not logged in