Беседа на фауните. Т. 3, Лагата не умира луда басна сто и еден пријател : (басни за млади и за возрасни)

Издавач: Македоника | Јазик: Македонски | Година: 2020
Оригинален наслов: Беседа на фауните. Т. 3, Лагата не умира луда басна сто и еден пријател : (басни за млади и за возрасни) / Ристо Давчевски Вид граѓа | Бр. на страни: 266 | Димензии: 21 | Корица: /

Третиот том од досега непубликуваните басни на македонскиот писател Ристо Давчевски (1935-2009), како дел од триесетлогијата во десет тома со заеднички наслов „Беседа на фауните“, содржи три книги со близу триста негови басни за млади и за возрасни: „Лагата не умира“, „Луда басна“ и „Сто и еден пријател“. Од овој авторски проект на Ристо Давчевски, кој е оригинален и единствен – содржи 30 книги со 3000 басни распоредени во 10 тома, досега беа објавени два тома (2011 и 2014 година). Десеттомната серија претставува исклучително богатство не само за македонската литература, туку и за светската: досега ниеден автор на басни во светот не оставил зад себе толку обемен опус на басни (најпознатите – Лафонтен има 12 книги и Езоп 600 басни, а Ристо Давчевски за време на својот 60-годишен творечки период напишал 6000 басни, од кои повеќето од половината не се објавени). Проектот на Давчевски „Беседа на фауните“ е создаван дваесетина години. Давчевски со него ги надрасна сите свои учители – европските баснописци, ја осмисли обновата на долговековната езопизација, ѝ даде нов пулс, нов видик со нова димензија и во тој проект ја вткал душата на своето време со илјадници теми расфрлани низ целата планета. Низ емотивна и извонредна духовита умешност, завиена во апсолутната алузивна асоцијативност и со храбра воинствена сатиричност, ја означил ренесансната алинеја што му прилега на секое големо дело. Ова е проект кој на македонската басна ѝ го дава приматот во европската и светската басна, а на авторот приматот на баснописец во европското книжевно милје. „Беседа на фауните“ е оригинален и по тоа што половината басни се посветени и на возрасните читатели, што е прв случај во историјата на овој литературен жанр.

Цена: 200 ден

9 на залиха

Спореди
Продавач Македоника Литера

Report an abuse for product Беседа на фауните. Т. 3, Лагата не умира луда басна сто и еден пријател : (басни за млади и за возрасни)

Категории: ,
ИСБН: 978-608-252-131-2

Оценки

Сѐ уште нема оценки.

Koментирајте први за “Беседа на фауните. Т. 3, Лагата не умира луда басна сто и еден пријател : (басни за млади и за возрасни)”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Questions and Answers

You are not logged in