Будење

Publisher: ИКОНА | Language: Македонски | Year: 2022
Original title: The awakening | Num. of pages: 152 | Dimensions: 21 | Cover: тврда

Романот Будење од Кејт Шопен е објавен во 1899 година и во истотот време е окарактеризиран како срамно четиво кое ги нарушува пуританските вредности на американскиот југ од крајот на 19 век. Денес се смета за канонско дело на раниот американски феминизам и претходник на американскиот модернистички роман. Следејќи ја судбината на Една Понтелија, креолот на Мадам Бовари, романот ги преиспитува традиционалните погледи на жената, мајчинството и семејството. Воведувајќи елементи на роман за уметник, Шопен вешто го проблематизира поимот уметник. Стилски бравурозните реченици збогатени со описи во кои е вткаена локалната боја на Њу Орлеанс, романот на Кејт Шопен создава волшебни приказни за будењето на женската свест.

Price: 399 ден

5 in stock

Compare
Sold By ИКОНА

Report an abuse for product Будење

Categories: ,
SKU: 978-608-4993-11-7

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Будење”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in