Човековата состојба

Publisher: Артконект | Language: Македонски | Year: 2019
Original title: The Human Condition / Hannah Arendt | Num. of pages: 480 | Dimensions: 15×23 cm | Cover: /

Иако Хана Арент (1906-1975) во текот на својот живот генерално одбивала да го карактеризира своето дело како политичка филозофија, нејзините книги во последниве децении се исклучително влијателни токму при социо-политичките истражувања. Особено значајно е нејзиното истражување на човековиот капацитет за смислено политичко дејствување, што е централната тема на книгата Човековата состојба (1958). Повикувајќи се на античката филозофија и комбинирајќи феноменолошка анализа, критика на марксизмот и епистемолошко преиспитување, Арент успева да изгради став кој звучи храбро и шокантно и за денешниот читател – имено, да ја критикува науката со цел да ја промовира политичката активност на поединецот.

Price: 530 ден

5 in stock

Compare
Sold By Артконект

Report an abuse for product Човековата состојба

Categories: , , , ,
SKU: 978-608-4852-16-2

Questions and Answers

You are not logged in