Дневникот на Војводата Васил Чакаларов

Publisher: СИЛСОНС | Language: Македонски | Year: 2012
Original title: Дневникот на Војводата Васил Чакаларов | Num. of pages: 399 | Dimensions: 21 | Cover: /

Костурскиот војвода Васил Чакаларов (роден во с.Смрдеш, Костурско 1874, а загинал на 20 јули 1913 година) е една од најголемите легенди на Илинденското востание. Овој драгоцен Дневник, во доста оштетена состојба бил со голема љубов чуван од своите соборци, кои азил нашле во Бугарија и кои го предавале на помладите патриоти. Покрај потресните и веродостојни сведоштва, чудесните описи за движењето и борбите на неговата чета, особено заземањето на Невеска и Клисура, во овој Дневник откриваме и еден голем литературен талент, особено во оние фрагменти каде што пишува на костурски дијалект, што претставуваат и вистинска антиципација на модерната македонска проза, особено на т.н. "егејска тематика".

Price: 575 ден

Out of stock

Notify me when the product will be in stock

Compare
Sold By Матица

Report an abuse for product Дневникот на Војводата Васил Чакаларов

Category:
SKU: 978-9989-162-48-4

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Дневникот на Војводата Васил Чакаларов”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in