Домот и светот Тагоре, Рабиндранат

Publisher: Нампрес | Language: Македонски | Year: 2020
Original title: Домот и светот Тагоре, Рабиндранат | Num. of pages: 220 | Dimensions: А5 | Cover: мека

Домот и светот (1916 год.) ја прикажува битката што Тагоре ја водел во себе, помеѓу идеите на Западната култура и револуцијата против неа. Овие две идеи се насликани во двата главни ликови, Нихил, кој е рационален и се спротивставува на насилството и Сандип, кој не дозволува ништо да му застане на патот на постигнувањето на своите цели. Овие два спротивставени идеали се многу значајни за да се сфати историјата на Бенгал и неговите современи проблеми. Особено значајно за романот е да се сфати движењето Свадеши како дел од Индиското националистичко движење, како политика на спротивставување на британската колонизација и наметнување на „новиот дух во Индија“. Традиционалната, послушна сопруга на Нихил, Бималa, ужива во својата целосна посветеност на својот сопруг и заробеноста во традиоционалната женска улога и иако нејзиниот сопруг ја убедува да влезе во вистинскиот свет, таа не ни помислува да го стори тоа. Но, нејзините чувства брзо се менуваат со појавата на движењето Свадеши, како резултат на радикалното влијание на Сандип.

Price: 500 ден 250 ден

10 in stock

Compare
Sold By Нампрес

Report an abuse for product Домот и светот Тагоре, Рабиндранат

Category:
SKU: 978-608-251-153-5

Questions and Answers

You are not logged in