Есеи

Publisher: ИЛИ-ИЛИ | Language: Македонски | Year: 2014
Original title: Есеи | Num. of pages: 152 | Dimensions: 20x13 cm | Cover: /

/Читајќи ги блескавите есеи на самиот Владимир Набоков – есеите чиј избор се објавува во оваа книга – можеме да го детектираме, најпрвин, начинот на кој самиот автор ги чита и ги толкува книжевните дела на своите големи претходници, меѓу кои се Достоевски, Гогољ, Толстој, Чехов... ама и редица „неруски“ писатели. Можеме, потоа, вистински да уживаме во начинот на кој еден супериорен познавач на материјалот што е предмет на толкувањето, познавач кој – притоа – и самиот е супериорен писател (плус редок ерудит, плус компетентен мислител, плус врвен стилист...), есеизирајќи за книгите што сите сме ги читале, ама никогаш вака како што тој ги чита за(ради) нас, успева да нè заведе до тој степен што навистина чувствуваме дека повторно го откриваме светот!

 

Price: 353 ден

20 in stock

Compare
Sold By Или-Или

Report an abuse for product Есеи

Category:
SKU: 978-608-4525-97-4

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Есеи”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in