Етнологот како писател:писателот како етнолог

Publisher: Табахон | Language: Македонски | Year: 2020
Original title: Етнологот како писател:писателот како етнолог | Num. of pages: 226 | Dimensions: 21 | Cover: /

Овој зборник текстови е настанат како резултат на серија работилници одржани пролетта 2020, на која учествуваа студенти од повеќе катедри на Филолошкиот факултет и од Институтот за етнологија и антропологија на Природно-математичкиот факултет при УКИМ. Целта беше да се укаже на можната врска помеѓу книжевноста и етнографијата, со тоа што студентите имаа задача креативно да „препрочитаат“ оригинални архивски материјали, интервјуа на различни теми, и врз основа на тоа да напишат свои дела. Така се добија овие 25 раскази, песни, есеи и стрипови, лажни писма и патеписи кои ги дополнуваат постоечките етнографски материјали, замислуваат како е да се биде некој од соговорниците и како завршуваат нивните приказни. Тие ја испитуваат тенката граница помеѓу документарното и фиктивното, прикажувајќи ја вистината како калеидоскоп од наративи и перспективи.

Price: 300 ден

8 in stock

Compare
Sold By Табахон

Report an abuse for product Етнологот како писател:писателот како етнолог

Categories: ,
SKU: 978-608-4566-22-9

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Етнологот како писател:писателот како етнолог”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in