Фикции

Publisher: Бегемот | Language: Македонски | Year: 2016
Original title: / | Num. of pages: 179 | Dimensions: 180x110 | Cover: /

Збирката Фикцииобјавена во 1944 година, е најважната и најпознатата збирка раскази од Борхес која му донела на писателот меѓународна слава. Плетејќи ги своите фабули, Борхес начнува разни литературни видови и форми, слободно поврзувајќи рецензии од непостоечки книги, фиктивни биографии, псевдоесеи, параболи, фантастични и криминалистички раскази. Секоја творба претставува монументално дело, кое авторот на свој карактеристичен начин и стилска концизност го затвора во неколку страници. Светот што се образува од Фикции е бесконечен хаос, неистражлив лавиринт, сонета библиотека, која размножува огледални одрази – човечките судбини и времиња – а оваа визија за светот е ништо друго туку само Борхесова игра, иронично резиме на залудниот труд на безбројните поколенија мислители.

Price: 300 ден

14 in stock

Compare
Sold By Бегемот

Report an abuse for product Фикции

Category:
SKU: 978-608-4718-45-1

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Фикции”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in