Геотермална енергија-геотермални постројки и технологии

Издавач: “Eвропа-92” ДООЕЛ-Кочани | Јазик: Македонски | Година: 2014
Оригинален наслов: Геотермална енергија-геотермални постројки и технологии | Бр. на страни: 274 | Димензии: 240x160 | Корица: /
Извадок:

Имајќи го во предвид фактот дека со зголемувањето на цената на фосилните горива, ка-ко последица на нивното континуирано користење, пос¬тројките и технологиите за трансфор¬ма-ција на геотер¬малната енергија во топлинска во вид на топла вода за санитарни потреби или за греење, но и во електрична, денес и во иднина ќе бидат од сé поголем интерес за човекот.

Материјалот е обработен во осум поглавја како посебни единици спо¬ред областите кои се обработуваат и тоа: основни поими за геотермалната енергија; геотермални извори; истражување, дупчење и вадење на геотермалните флуиди  (методи и опрема за дупчење); хемиски состав на геотермалните флуиди (растворање на минерали, корозија и таложење, вадење на минерали); директна примена на геотермалната енергија (технологии за директно користење, видови на директна примена на геотермалната енергија); производство на гео¬тер-мална електрична енергија (геотермални постројки со: сувозаситена пареа, испарување на гео¬термалниот флуид, индиректен циклус со органски работен флуид, комбинирани и други гео-термални постројки); влијание на геотермалната енергија по околината (емисии, бучавост, квалитет на водата за користење, користење на земјиштето, влијание на вегетацијата и живиот свет и топлинско загадување) и геотермална енергија во Р. Македонија (геотектоника на РМ, сеизмички карактеристики, геолошка позадина, геотермален топлински проток во РМ, хидро¬гео-термални појави во РМ, класификација на македонските геотермални системи, енергетска вало-ризација на македонскиот геотермален ресурс, геотермални проекти во РМ и можности за развој).
Рангирано 5 од 5 според 4 рејтинзите на корисниците
(1 оценка на корисник)

Цена: 780 ден

67 на залиха

Спореди
Продавач КупиКнига

Report an abuse for product Геотермална енергија-геотермални постројки и технологии

Категорија:
ИСБН: 978-9989-838-88-0

1 оценка за Геотермална енергија-геотермални постројки и технологии

  1. Rated 5 out of 5

    Anonymous (верификуван корисник)

Додади оценка

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Questions and Answers

You are not logged in