Глобализација на храната: Аграрните прашања и глобалната реорганизација

Publisher: Арс ЛАМИНА | Language: Македонски | Year: 2011
Original title: Globalising Food: Agrarian Questions and Global Restructuring | Num. of pages: 400 | Dimensions: 152x235 | Cover: /

За да се проучи глобализацијата на агропроизводствените системи во „Глобализација на храната“ се користи серија од широкораспространети студии на случаи од Англија, САД, Индија, Јужна Африка, Нов Зеланд и од Латинска Америка. Се откриваат новите сили што го менуваат земјоделството, како тоа менување се вклучува во светската економија, кои се последиците, а кои ограничувањата од овие процеси. Анализирани се реакциите на локалните институции како одговор на овие глобални промени, новите размислувања што се појавуваат за квалитетот на производите и за самата одржливост на животната средина. Покрај споредбите меѓу напредните и земјите од третиот свет, се прави паралела и со глобалните синџири на исхрана, стратегиите на „главните“ играчи во индустријата, мултинациoналните корпорации, како и компаниите за брза храна и малопродажба.
Дејвид Гудман
е професор и декан на Факултетот за одржливост на животната средина при Универзитетот „Санта Круз“, Калифорнија. Мајкл Џ. Вотс е професор и директор на Институтот за меѓународни студии при Универзитетот „Беркли“, Калифорнија.
Двајцата уредници со комбинирање на новите перспективи направиле едно фасцинантно истражување за глобализацијата и за реорганизацијата на локалните земјоделски системи, со што даваат еден вистински иновативен придонес за разбирање на политичката економија во делот земјоделство и  храна.
За сите подетални информации во врска со содржината и со достапноста на книгата слободно пишувајте на
publishing@arslamina.com.

Rated 5 out of 5 based on 4 customer ratings
(1 customer review)

Price: 1490 ден

50 in stock

Compare
Sold By Арс ЛАМИНА

Report an abuse for product Глобализација на храната: Аграрните прашања и глобалната реорганизација

Category:
SKU: 978-608-229-066-9

1 review for Глобализација на храната: Аграрните прашања и глобалната реорганизација

  1. Rated 5 out of 5

    Anonymous (verified owner)

Add a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in