Југословенскиот комунизам и македонското прашање

Издавач: Датапонс | Јазик: Македонски | Година: 2018
Оригинален наслов: Yugoslav Communism and the Macedonian Question | Бр. на страни: 308 | Димензии: 145х205 | Корица: /

Книгата на Палмер и Кинг од 1971 се состои од три делови - периодот меѓу двете светски војни, периодот за време на Втората светска војна и периодот после 1944 година - од кои третиот дел содржи бомба за југословенската држава од седумдесеттите години на 20-тиот век: "македонизирањето" на Македонија не било, како што гласел југословенскиот социјалистички наратив, "природен процес" што влече корени од 19-тиот век, па и од средновековието, туку резултат на безмилосно и крваво уништување на се што било бугарско во регионот. Српските и македонските комунисти профитирале од прекинот на односите меѓу Тито и Сталин во 1948, затоа што прекинот на односите со Советскиот Сојуз им овозможил да ги етикетираат про-бугарските партиски членови и други јавни дејци како "сталинисти", да ги испратат во казнени логори на Јадранот, да ги принудат да пребегнат во Бугарија, па дури и физички да ги ликвидираат. Книгата се темели на широк спектар современи извори собрани од Стивен Палмер и материјал од досиејата на Радио Слободна Европа / Радио Слобода

Цена: 450 ден 360 ден

24 на залиха

Спореди
Продавач ДАТАПОНС

Report an abuse for product Југословенскиот комунизам и македонското прашање

Категории: ,
ИСБН: 9786082221083

Questions and Answers

You are not logged in