Климент од Александрија

Издавач: Нампрес | Јазик: Македонски | Година: 2018
Оригинален наслов: Климент од Александрија и почетоците на христијанскиот апофатизам Фиска Хаг, Хени | Бр. на страни: 300 | Димензии: А5 | Корица: /

Климент од Александрија и почетоците на христијанскиот апофатизам Фиска Хаг, Хени Климент од Александрија - Може ли луѓето да го запознаат Бог? Концептот на Господ и прашањата во врска со нашата способност да го запознаеме се централни за оваа книга. Источната православна теологија прави разлика помеѓу познавањето на Бога како што е (неговата божествена суштина) и како што тој се претставува себеси (преку своите енергии), и затоа истовремено и го негира и го афирмира основното прашање: човекот не може да го запознае Бог во својата суштина, но може да го спознае преку неговите енергии. Хени Фиска Хаг ја истражува оваа најрана фаза нахристијанската апофатична теологија, како и почетоците на разликата помеѓу суштината и енергиите,фокусирајќи се на Климент од Александрија кон крајот на вториот век. Исто така, го разгледува и теолошкото,социјалното, религиозното и филозофско милје.

Цена: 200 ден

9 на залиха

Спореди
Продавач Нампрес

Report an abuse for product Климент од Александрија

Категорија:
ИСБН: ISBN - 978-608-251-105-4

Questions and Answers

You are not logged in