Лајоновиот прирачник за Црковна Архитектура

Издавач: Арс ЛАМИНА | Јазик: Македонски | Година: 2010
Оригинален наслов: The Lion companion to Church Architecture | Бр. на страни: 288 | Димензии: 207x260 | Корица: /

Со векови, црквите се суштински елемент на западниот свет. Меѓутоа, приказната за тоа како тие настанале вклучува многу повеќе од архитектонски стил. Кои биле аспирациите на големите црковни градители и како придонесувале со тоа што го граделе за идните генерации да ги менуваат сфаќањата околу нивната врска со Бог? Барањето на одговорите е срцевината на овој прирачник за црковна архитектура. Негови основни карактеристики се:

- повеќе од 500 фотографии, проекти и цртежи

- голем број цркви од целиот свет

- историски, теолошки и литургиски аспекти на архитектонскиот развој

- увид во човековата потрага за разбирање и за искусување на возвишеното

- напишан од Дејвид Стенклиф, експерт за црковна архиектура, литургија и богопочитување.

Дискусиите почнуваат со Светото место и со неговото влијание врз човечкото искуство, следејќи ја понатаму еволуцијата на црковната архитектура од библиските времиња па с

2 оценки за Лајоновиот прирачник за Црковна Архитектура

  1. Rated 5 out of 5

    Anonymous (верификуван корисник)

  2. Rated 5 out of 5

    Anonymous (верификуван корисник)

Додади оценка

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Questions and Answers

You are not logged in

Proudly powered by iVote