Македонски писмовници (епистолари) : од 16 и од 19 век

Издавач: Македоника | Јазик: Македонски | Година: 2015
Оригинален наслов: Македонски писмовници (епистолари) : од 16 и од 19 век | Бр. на страни: 291 | Димензии: 240х170 | Корица: мека

/ Во „Македонски писмовници (епистолари) од 16 и од 19 век“ од д-р Михајло Георгиевски, со транслитериран текст и истовремено во факсимили, се објавени четири стари македонски писмовници: Слепченскиот, кој потекнува од 16 век, писмовниците на Христе Хаџи Константинович од Прилеп, Арсениј Поп Стефанович и на проигуменот Леонтиј Хиландарски – трите од 19 век. Писмовниците претставуваат книги – зборници со обрасци за пишување писма по разни поводи, создадени од црковни или световни лица. Познати се и под името епистолари. Епистоларната литература има долга и стара традиција. Таа се зародува во Византија, а од таму се проширува и во словенските земји.
Рангирано 5.00 од 5 според 1 рејтингот на корисниците

Цена: 250 ден

4 на залиха

Спореди
Продавач Македоника Литера

Report an abuse for product Македонски писмовници (епистолари) : од 16 и од 19 век

Категорија:
ИСБН: 978-608-4614-85-2

Questions and Answers

You are not logged in