Митологија на транзицијата

Издавач: Бегемот | Јазик: Македонски | Година: 2021
Оригинален наслов: Митология на прехода | Бр. на страни: 293 | Димензии: 195x125 | Корица: /
Извадок:

Митологија на транзицијата е збирка од петнаесет раскази на Алек Попов, инспирирани од материјалната и симболичката реалност на последните години на Источниот Блок и на транзициските приказни, одживеани лично и доживеани длабоко од генерацијата на авторот. Давајќи ѝ слобода на својата сатирична фантазија, Попов прави многу оригинална реконструкција на митовите исковани во јавната свест на Бугарија од 90-те. Расказите се преплет од одлично избрани, важни претстави од тогашното секојдневие и гротескно-фантастични слики што совршено се надоврзуваат на нивната недореченост. Уметничката верзија на транзициската епоха што ја добиваме во оваа серија раскази понекогаш се разминува со историската стварност, често навлегувајќи на теренот на фантастиката, но со тоа магично излегува поверодостојна во приказот на човековата состојба и на општествениот живот одошто сивиот параван на самата стварност.

Цена: 350 ден

18 на залиха

Спореди
Продавач Бегемот

Report an abuse for product Митологија на транзицијата

Категорија:
ИСБН: 978-608-4869-55-9

Questions and Answers

You are not logged in