Моби Дик или Китот

Publisher: КСЦ/Полица | Language: Македонски | Year: 2018
Original title: Moby-Dick, or, The whale | Num. of pages: 726 | Dimensions: 20 | Cover: мека

Оваа приказна е навидум едноставна: Ахав, капетан на американскиот китоловен брод Пиквод, тргнува да му се одмазди на големиот бел кит, наречен Моби Дик, кој му ја одгризал ногата, но во тој манијачен лов на китот загинуваат и капетанот и целата негова посада, освен еден, Исмаил, сведокот што во прво лице ни ги раскажува собитијата. Сепак, Моби Дик не е реалистичен роман за егзотични морски авантури. Во него се испреплетуваат природонаучни факти и народни верувања, детална дескрипција на природните феномени и симболички претстави. Се редат најизменично филозофски медитации и драмска напнатост, трагичниот набој расте покрај богати дози хумор, нарацијата ја одменуваат монолози, сценски дијалози и дидаскалии, а нив пак, подробни описи на анатомијата на китот, есеистички забелешки, библиски егзегези и поетски проблесоци. Секој елемент станува симбол: бродот Пикворд, во чија посада има претставници од различни раси и култури, е синегдоха за светот, китоловството се чита како голема метафора на човековата гносеолошка потрага, а двата видови голем кит, се претвораат во персонификации на двете класични филозофски школи – стоицизмот и платонизмот.

Price: 600 ден

7 in stock

Compare
Sold By КСЦ/ПОЛИЦА

Report an abuse for product Моби Дик или Китот

Categories: ,
SKU: 978-608-4850-12-0

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Моби Дик или Китот”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in