Мостот на Дрина

Издавач: Магор | Јазик: Македонски | Година: 2013
Оригинален наслов: НА ДРИНИ ЋУПРИЈА | Бр. на страни: 404 | Димензии: 144x202 | Корица: мека

Користејќи го мостот во Вишеград како симбол за вкрстувањето на различните култури и цивилизации, Андриќ ја раскажува приказната за подемите и падовите на империите, драматичните историски промени и пресвртите во општеството од крајот на XVI век до почетокот на Првата светска војна. Тоа го прави врз фонот на човечките судбини што се случуваат во еден микрокосмос во кој со векови живееле, љубеле и работеле едни покрај други Срби, Хрвати, Бошњаци и Евреи, христијани и муслимани.Андриќ е исклучително умешен писател кој успешно го комбинира фактографското и проверливото со светот на легендите и народните преданија, големите историски настани и секојдневните човечки драми, при што самиот чин на раскажување станува потрага по смисла и можен патоказ за човечката егзистенција.Истовремено, Мостот на Дрина е и еден од најголемите книжевни споменици за животот на луѓето од просторите наБосна и Херцеговина.

Цена: 350 ден

4 на залиха

Спореди
Продавач Магор

Report an abuse for product Мостот на Дрина

Категорија:
ИСБН: 978-608-223-115-0

Questions and Answers

You are not logged in