Ние, робовите од Суринам / Антон де Ком

Издавач: Макавеј | Јазик: Македонски | Година: 2022
Оригинален наслов: Wij Slaven van Suriname - Anton de Kom | Бр. на страни: 176 | Димензии: А5 / 21 cm | Корица: мека

Оваа книга, која беше објавена пред 88 години и која малкумина читатели ја знаеја, одеднаш се најде на првото место во првите десет најпродавани холандски книги. Станува збор за книгата „Ние робовите на Суринам“ од Суринамецот Антон де Ком (1898-1945). Обновениот интерес се должи на промената на „канонот на холандската историја“: Антон де Ком бил активен претставник на деколонизацијата на „Западот“ или холандските Кариби - Суринам и (поранешните) Холандски Антили. Тој бил инспириран од жестокото обвинение на Алберт Хелман против „рамнодушниот колонијализам“ на Холандија, како што тој се изразил во епилогот на својата книга Југ - Југозапад (1926). „Ние робовите од Суринам“ претставува радикално пренапишување на историјата на Суринам, за првпат целосно преточена од перспектива на црнечко селанче. Неверојатна е неговата храброст, дух и упорност во остварување на ова дело, бидејќи тој морал од сосема поинаква перспектива да го прегледа речиси секое поглавје од холандската колонијална историја. Се разбира, тој ја засновал својата книга на претходната историографија на Суринам, но Де Ком ги менува улогите: водачите на бунтовните робови не се безимени бандити, туку херои и примери чии имиња можат гордо да се споменат. Тој е жесток критичар на вековната експлоатација на Африканците кои биле принудени на безнадежна егзистенција, тортури и измачувања во фабриките за шеќер и на плантажите. Тој потоа, исто така, истакнува дека по укинувањето на ропството, азиските работници кои биле намамени од Кина, Индија и Индонезија станале жртви на системот со одвај подобра позиција од онаа на робовите. „Ние робовите од Суринам“ од Антон де Ком е книжевно ремек-дело, лична и општа историографија, како и жестоко обвинение кон расизмот и експлоатацијата. Превод на делото: Wij slaven van Suriname / Anton de Kom Превод од холандски Ели Пујовска

Цена: 450 ден

10 на залиха

Спореди
Продавач Макавеј

Report an abuse for product Ние, робовите од Суринам / Антон де Ком

Категорија:
ИСБН: 978-608-205-502-2

Questions and Answers

You are not logged in