Одбрана на правата на жените: со осврт на политички и морални теми

Издавач: Датапонс | Јазик: Македонски | Година: 2021
Оригинален наслов: A Vindication on the Rights of Woman: with Strictures on Political and Moral Subjects | Бр. на страни: 235 | Димензии: 125х205 | Корица: мека

"Одбрана на правата на жените" (1792), напишана од британската прото-феминистка од осумнаесеттиот век, Мери Волстонкрафт, е едно од најраните дела на феминистичката филозофија. Во него Волстонкрафт одговара на оние образовни и политички теоретичари од осумнаесеттиот век кои сметаат дека жените не треба да добиваат рационално образование. Таа тврди дека образованието на жените треба да одговара на нивната позиција во општеството и дека тие се од суштинско значење за нацијата затоа што ги воспитуваат нејзините деца и можат да дејствуваат како почитувани придружници на нивните сопрузи. волстонкрафт тврди дека жените се човечки суштества кои заслужуваат исти основни права како и мажите, и дека третирањето на нив како само украси или имот за мажите ги поткопува моралните основи на општеството.

Цена: 450 ден

29 на залиха

Спореди
Продавач ДАТАПОНС

Report an abuse for product Одбрана на правата на жените: со осврт на политички и морални теми

Категории: ,
ИСБН: 9786082221342

Questions and Answers

You are not logged in