Одржлива енергија: избор меѓу опциите

Издавач: Датапонс | Јазик: Македонски | Година: 2012
Оригинален наслов: Sustainable Energy: Choosing Among Options | Бр. на страни: 848 | Димензии: 170х250 | Корица: /

Опстанокот на човекот зависи од континуираното снабдување со енергија, но потребата за постојано зголемување на количините на енергија претставува дилема: како можеме да ги обезбедиме придобивките од енергијата на населението во светот без да ја оштетиме животната средина, без негативно да влијаеме на социјалната стабилност и без да се закани благосостојба на идните генерации? Решението ќе лежи во наоѓање на одржливи извори на енергија и поефикасни средства за претворање и искористување на енергијата. Овој учебник е дизајниран за напредни студенти на додипломски и постдипломски студии, како и за други кои имаат интерес да ги истражуваат опциите и технологиите на енергетски ресурси со цел да се постигне одржливост. Јасно ги претставува размените и неизвесностите својствени за проценка и избор на различни енергетски опции и обезбедува рамка за проценка на политичките решенија. Одржливата енергија вклучува илустративни примери, проблеми, препораки за понатамошно читање и врски до релевантни веб-страници. Надвор од училницата, книгата е ресурс за владата, индустријата и непрофитните организации. Првите шест поглавја ги даваат алатките за правење информиран избор на енергија. Тие ги испитуваат пошироките аспекти на употребата на енергија, вклучувајќи проценка на ресурсите, ефекти врз животната средина и економски проценки. Поглавјата 7-15 ги разгледуваат главните извори на енергија денес и утре, вклучувајќи фосилни горива, нуклеарна енергија, биомаса, геотермална енергија, хидроцентрали, енергија на ветерот и соларна енергија, испитувајќи ги нивните технологии, влијанија врз животната средина и економијата. Останатите поглавја третираат складирање, пренесување и дистрибуција на енергија; секторот на електрична енергија; превоз; индустриска употреба на енергија; комерцијални и станбени згради; и синергетски комплексни системи. Одржливата енергија се однесува на предизвиците при интегрирање на различни фактори и важноста за идните генерации на енергетски избори што ги правиме денес.

Цена: 2018 ден

11 на залиха

Спореди
Продавач ДАТАПОНС

Report an abuse for product Одржлива енергија: избор меѓу опциите

Категории: , ,
ИСБН: 9786082220345

Оценки

Сѐ уште нема оценки.

Koментирајте први за “Одржлива енергија: избор меѓу опциите”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Questions and Answers

You are not logged in