Попол Вух – Светата книга на Маите

Publisher: ПНВ Публикации | Language: Македонски | Year: 2017
Original title: / | Num. of pages: 168 | Dimensions: 21 | Cover: мека

Најголем дел од светите книги на народите кои оставиле културолошки печат во развојот на цивилизацијата, се преведени на македонски јазик. Помеѓу големите литературно-антрополошки наслови (Египетска книга на мртвите, Гилгамеш, Библија, Куран, Илијада, Одисеја итн.) свое место заслужува и Попол Вух, но за жал до сега не доживеал превод на нашиот јазик. Освен што претставува редок запис врзан за митологијата, културата и творештвото на Маите, се работи и за единствен древен текст во средноамериканската литература. Попол Вух, како другите древни свети книги, содржи описи и слики базирани на општите митолошки матрици, изобилува со прикази на ритуални практики и алегориски слики, преку кои добиваме претстава не само за религискиот живот туку и за историјата на Маите. Своевидна Библија, но и историја на човекот создаден од пченка со подеднакво религиска и историска содржина.

Rated 5 out of 5 based on 4 customer ratings
(1 customer review)

Price: 300 ден

4 in stock

Compare
Sold By ПНВ Публикации

Report an abuse for product Попол Вух – Светата книга на Маите

Category:
SKU: 978-608-4641-65-0

1 review for Попол Вух – Светата книга на Маите

  1. Rated 5 out of 5

    Anonymous (verified owner)

Add a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in