Принципи за дизајн на компјутерски системи

Publisher: Датапонс | Language: Македонски | Year: 2011
Original title: Principles of Computer System Design: An Introduction | Num. of pages: 548 | Dimensions: 190х235 | Cover: /

Принципи на дизајн на компјутерски систем е првиот учебник што претставува принципиелен пристап кон дизајнот на компјутерскиот систем. Ги идентификува, испитува и илустрира основните концепти во дизајнот на компјутерски систем кои се вообичаени во оперативните системи, мрежите, системите на бази на податоци, дистрибутивните системи, програмските јазици, софтверското инженерство, безбедноста, толеранцијата на грешки и архитектурата. Преку внимателно анализирани студии на случаи од секоја од овие дисциплини, оваа книга покажува како да се применат овие концепти за да се справување со практичните проблеми со дизајнот на системот. За поддршка на фокусот на дизајнот, текстот идентификува и објаснува апстракции што се покажале успешни во пракса, како што се повик за далечинска постапка, организација на клиенти / услуги, датотечни системи, интегритет на податоци, конзистентност и автентични пораки. Повеќето компјутерски системи се изградени со користење на неколку такви апстракции. Текстот опишува како се аплицираат овие апстракции, покажува како се користат во различни системи и го подготвува читателот да ги примени во идните дизајни. Книгата се препорачува за помлади и постари студенти на додипломски студии по оперативни системи, дистрибуирани системи, дистрибуирани оперативни системи и / или курсеви за дизајн на компјутерски системи; и професионални дизајнери на компјутерски системи. Карактеристики: -Концепти за дизајн на компјутерски систем водени од фундаментални принципи -Вкрстен пристап кој идентификува апстракции вообичаени за вмрежување, оперативни системи, трансакциски системи, дистрибутивни системи, архитектура и инженерство на софтвер -Студии на случај што ги прават апстракциите реални: именување (DNS и URL-то); датотечни системи (датотечниот систем UNIX); клиенти и услуги (NFS); виртуелизација (виртуелни машини); распоред (краци на дискот); безбедност (TLS) -Бројни фрагменти од псевдокод кои даваат конкретни примери на апстрактни концепти

Price: 1300 ден

4 in stock

Compare
Sold By ДАТАПОНС

Report an abuse for product Принципи за дизајн на компјутерски системи

Categories: ,
SKU: 9786082220789

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Принципи за дизајн на компјутерски системи”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in