Раскази и повести

Издавач: Магор | Јазик: Македонски | Година: 2014
Оригинален наслов: Вечера на хуторе близ диканЬки Миргород; Петербургские повести | Бр. на страни: 415 | Димензии: 20 | Корица: мека

Николај Василевич Гогољ (1809 – 1852) е еден од најталентираните и најавтентичните руски писатели. Живее и твори на преминот меѓу две големи книжевно-историски епохи: романтизмот и реализмот, при што неговите дела ги имаат карактеристиките на двата правци. Важи за „татко на руската проза“, за автор, благодарение на кој во руската книжевност ќе доминира романот во однос на поезијата цел век потоа. Неговото творештво стои во основите на модерната европската проза, како претходник на Кафка (со оглед на тоа што во неговото дело доаѓа до израз модерната психологија на несвесното), но и како мајстор на гротеската.Неговото дело претставува хроника, документ на едно време и на една конкретна историска епоха, но иако тоа дело е проникнато со типично руска атмосфера, Гогољ успеал да создаде нешто општочовечко, универзално и вонвременско. Неговата најголема заслуга можеби лежи во проширување на границите на човековото знаење и фантазијата. Или, како што истакнуваат критичарите, служејќи се со контрасти, Гогољ ни укажа на сличностите на нашиот свет со пеколот, на истоветноста меѓу сонот и јавето, на алогичното и баналното како клучни во нашето малечко постоење, на невозможното како возможно и на танката линија што го дели лудилото од уметноста.Полни со имагинација и безвремени, расказите и повестите на Гогољ остануваат свежи и значајни денес исто толку колку што биле во времето кога се појавиле.

Цена: 315 ден

Распродадено

Извести ме кога производот ќе биде на залиха

Спореди
Продавач Магор

Report an abuse for product Раскази и повести

Категорија:
ИСБН: 978-608-223-410-6

Questions and Answers

You are not logged in