Сонувани и будни песни / Dream and awake poems

Издавач: Кликер Книги | Јазик: Македонски | Година: 2017
Оригинален наслов: Сонувани и будни песни / Dream and awake poems | Бр. на страни: 120 | Димензии: 12 х 22 cm | Корица: тврда

...Тонење в сон, изнурнување од сонот: две точки на закривената линија време-простор на кои го осознаваме, секогаш одново, нашето место во светот и помеѓу кои може да се смести и смислата и бесмислата, и случајот и предопределеноста, и причината и последицата, и свеста и несвесното. Од премините помеѓу тие две агрегатни состојби на духот, Владимир Мартиновски извлекува алармантни ситуации, панични глетки, вртоглави препознавања. Неговите песни се раскошни азна преполни блескави слики, изненадувачки споеви на одеднаш откриените сродности, рески пресеци на времиња и на простори. А за да покаже дека сето тоа има своја внатрешна неопходност и неминовност, тој ни дава да го насетиме, прескокајќи го хоризонтот на очекувањата, тајниот код што ги спојува овие песни со двете големи соништа на човештвото - „Илијада“ и „Одисеја“...

(од освртот на акад. Влада Урошевиќ)

Книгата е двострана и двојазична. Препевот на песните на англиски е на Милан Дамјаноски.

Цена: 250 ден

10 на залиха

Спореди
Продавач Кликер

Report an abuse for product Сонувани и будни песни / Dream and awake poems

Категорија:
ИСБН: 978-608-4604-09-9

Questions and Answers

You are not logged in