Сто љубовни сонети

Publisher: Арс ЛАМИНА | Language: Македонски | Year: 2022
Original title: Cien sonetos de amor | Num. of pages: 120 | Dimensions: 21 | Cover: тврда

„...со многу понизност ги создадов овие сонети од дрво и им го дадов оној звук на непроѕирна и чиста супстанција“, пишува Неруда. Голотијата што ја избира авторот намерно ги одбегнува звучните и конструктивните рамки на класичниот сонет. Преку ова своеволно скршнување, зборот пулсира и се ослободува од сликите. Во „Сто љубовни сонети“, Неруда пее за Матилда Урутија. Овие стихови се дефиниција за љубовта што ја негувал кон својата жена. Но, љубовта на која овие сонети ù оддаваат чест не е само саканото тело на поетот туку и пристапен пат што ù овозможува на индивидуалната свест да се препознае во битието на светот.

Price: 300 ден

20 in stock

Compare
Sold By Арс ЛАМИНА

Report an abuse for product Сто љубовни сонети

Categories: ,
SKU: 978-608-267-480-3

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Сто љубовни сонети”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in