Стрип – деветтата уметност

Publisher: Бегемот | Language: Македонски | Year: 2021
Original title: Стрип - деветтата уметност | Num. of pages: 348 | Dimensions: 205x205 | Cover: /

Во „Стрип – деветтата уметност“, како што загатнува насловот, Османли хируршки прецизно ја обработува стриповската полисемичност, внимателно анализирајќи го неговиот јазик и законитостите што го прават стрипот засебна уметност, и темелно истражува низ неговото минато доловувајќи дел од најбитните дела од деветтата уметност. Наспроти општото непрецизно мнение за стрипот како ништо повеќе од жанровска определба, засилено од холивудскиот тренд за филмување американски стриповски суперхерои, Османли одговара со пробивање на жанровските и тематски стеги и оди отаде стилските лимитации. И, водејќи се од мислата на стрип класикот Берн Хогарт за тоа дека „стрипот не треба да се бори да стане уметност, зашто тој веќе е тоа, но треба да се бори за неговото рамноправно место меѓу другите уметности“, Османли ѝ пристапува на оваа уметност како на (вистинска) уметност – академски, со сериозна посветеност и задлабочено. Александар Стеванов

Price: 500 ден

18 in stock

Compare
Sold By Бегемот

Report an abuse for product Стрип – деветтата уметност

Categories: ,
SKU: 978-608-4869-52-8

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Стрип – деветтата уметност”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in