Теорија на линеарно и целобројно програмирање

Издавач: Датапонс | Јазик: Македонски | Година: 2016
Оригинален наслов: Theory of linear and integer programming | Бр. на страни: 480 | Димензии: 160х230 | Корица: /

Во оваа книга е оnишана теоријата на линеарното и целобројното програмирање и е даден nреглед на алгоритмите за проблеми од линеарно и целобројно nрограмирање,фокусирајќи се на анализа на нивната комnлексност. Таа има за целда гидополни практично ориентираните книги одоваа област. Посебна карактеристика е што авторот ги вклучил последните важни откритија и резултати од линеарното и целобројното програмирање. Дадени се nримени во комбинаториска оптимизација, а авторот исто така вклучил и обемен историски преглед и литература. Книгата е наменета за студенти на докторски и постдипломски студии и за истражувачи во операциските истражувања, математика и компјутерски науки. Таа исто така ќе биде од интерес и за историчарите на математиката. Содржина: 1 Вовед и претходни познавања; 2 Проблеми, алгоритми и комплексност; 3 Линеарна алгебра и комплексност; 4 Теорија на решетки и Диофантови равенки; 5 Алгоритми за линеарни Диофантови равенки; б Диофантова апроксимација и редукција на база; 7 Фундаментални концеnти и резултати за полиедри, линеарни неравенки и линеарно програмирање; 8 Структурата на полиедрите; 9 Поларитет и блокирачки и антиблокирачки полиедри; 10 Димензии и теориска комплексност на линеарните неравенки и линеарното програмирање; 11 Методот симплекс; 12 Примарно­ дуален метод. метод на елиминација и метод на релаксација; 13 Метод на Khachiyan за линеарно програмирање; 14 Поопшто за елипсоидниот метод за полиедри; 15 Дополнителни полиномни резултати во линеарно програмирање; 1б Вовед во целобројното линеарно програмирање; 17 Пресметување кајцелобројнотолинеарно програмирање; 18 Комплексност на целобројното линеарно програмирање; 19 Комплетно унимодуларни матрици: основни својства и nримери; 20 Препознавање на комплетната унимодуларност; 21 Дополнителна теорија поврзана со комплетната унимодуларност; 22 Интегрален полиедар и комnлетна двојна интегралност; 23 Пресекувачки рамнини; 24 Дополнителни методи кај целобројното линеарно nрограмирање; Историски и дополнителни забелешки за целобројно линеарно програмирање; Референци; Индекс за означување; Индекс на автори; Тематски индекс

Цена: 1040 ден

8 на залиха

Спореди
Продавач ДАТАПОНС

Report an abuse for product Теорија на линеарно и целобројно програмирање

Категории: ,
ИСБН: 9786082220970

Оценки

Сѐ уште нема оценки.

Koментирајте први за “Теорија на линеарно и целобројно програмирање”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Questions and Answers

You are not logged in