Уметноста во теоријата : 1900-1990 : антологија на промената на идеите

Publisher: КСЦ/Полица | Language: Македонски | Year: 2018
Original title: Art in theory : 1900-1990 : an anthology of changing ideas | Num. of pages: 1142 | Dimensions: 24 | Cover: /

Откако беше објавена во 1992 година, оваа книга стана една од водечките антологии на теоретски текстови за уметноста во светот. Ова издание ги вклучува плодовите од неодамнешните истражувања, кои вклучуваат значителен обем на новопреведени материјали од целиот период, заедно со дополнителни текстови од последните децении на дваесеттиот век. Изданието обезбедува сеопфатна застапеност на теориите, кои ги поткрепуваат случувањата во визуелните уметности во текот на дваесеттиот век. Покрај написи од уметници, антологијата вклучува текстови од критичари, филозофи, политичари и книжевни личности. Содржината е јасно структурирана во осум хронолошки делови, почнувајќи од наследството на симболизмот и завршувајќи со современи дебати за постмодерната. Уредниците даваат поединечни воведи за секој од 340 антологизирани текстови. Материјалот вклучува и текстови за африканската уметност, за Баухаус и за авангардите што повторно се појавуваат во периодот по Втората светска војна. Постмодернистичките дебати се засилени со текстови за родот, за инсталациите и за изведбената уметност, но и за растечката глобализација на културата.

Price: 999 ден

10 in stock

Compare
Sold By КСЦ/ПОЛИЦА

Report an abuse for product Уметноста во теоријата : 1900-1990 : антологија на промената на идеите

Categories: ,
SKU: 978-608-4850-11-3

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Уметноста во теоријата : 1900-1990 : антологија на промената на идеите”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in