Вампирџија

Publisher: Арс ЛИБРИС | Language: Македонски | Year: 2019
Original title: Вампирџија | Num. of pages: 208 | Dimensions: 145х205 | Cover: мека

Вампирџијата Теофил, ловец на вампири, талка низ македонските села и ги уништува свампирените мртовци. Заедно со неговиот ученик Фидан, освен со вампирите, влегуваат во борба и со турската власт, со комитите, како и со платените ловци на комити. Прокобата на вампирџискиот занает ја искусува и Фидан, кој не знае дали Теофил е божји ангел или слуга на ѓаволот. Авторот ја развива тезата за талкањето на душата по смртта како казна за грешните души. Вампирџијата Теофил е метафора на животниот промискуитет, а младиот Фидан е метонимија на животна доблест, која верува во оправданоста на животот. Со хорор-елементи и ироничен хумор, авторот на романот ни го прикажува суеверието на македонскиот човек здробен од турското ропство, но и неговиот бунт кон духовниот и физичкиот терор, изразен преку традицијата на вампирџиството и комитлукот.

Price: 250 ден

9 in stock

Compare
Sold By Арс ЛАМИНА

Report an abuse for product Вампирџија

Category:
SKU: 978-608-259-407-1

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Вампирџија”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in