Владетелот

Publisher: Ѓурѓа | Language: Македонски | Year: 2009
Original title: Владетелот | Num. of pages: 160 | Dimensions: 115X185 | Cover: /

Владетелот, најпознатото дело на Николо Макијавели кое се смета за втемелувач на модерната политичка наука, дава една зачудувачки прагматична формула за политичкиот успех. Рецептот за моќ на Макијавели, образложен во 26 поглавја, е релевантен и денес, во политичките превирања на XXI век. Нештата треба да ги гледаме „такви какви што се, а не такви какви што би требало да бидат“, пишува тој, претпочитајќи го стварниот свет пред замислениот. Владетелот мора да биде храбар, енергичен, ако е потребно дури и суров и безобѕирен, за да може да ја постигне својата цел. Тој мора да се потпира на сопствените сили, на својата војска и на народот, да ги одбегнува платениците, да не биде скржав, но не и премногу дарежлив, да се стреми повеќе да се плашат од него отколку да го сакаат, мудро да ги прима само добрите совети, да настојува да биде што повеќе ценет, а особено да внимава да не стане омразен и презрен од страна на народот.

 Дури и 500 години откако е напишана, оваа безвремена лекција за автократското владеење продолжува да го буди интересот не само кај изучувачите и експертите туку и кај широката читачка публика.
Rated 5 out of 5 based on 4 customer ratings
(1 customer review)

Price: 200 ден

Out of stock

Notify me when the product will be in stock

Compare
Sold By Ѓурѓа

Report an abuse for product Владетелот

Category:
SKU: 9786082010311

1 review for Владетелот

  1. Rated 5 out of 5

    Мите Зашов (verified owner)

    Дали има разлика помеѓу изданието на издавачката куќа Ѓурѓа и на ФЕНИКС, гледам различен број на страни имаат? -Јас ја имам онаа од ФЕНИКС, но не знам дали пишува нешто повеќе во другата? Ако ги има прочитано некој и двете ве молам за одговор. Поздрав,

Add a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in