Вон жариштето

Publisher: БАТА ПРЕСС | Language: Македонски | Year: 2020
Original title: / | Num. of pages: 142 | Dimensions: 21 | Cover: /

Приказна за една фамилија раскажана од едно весело, младо девојче. „Кога започна војната, сите бевме среќни.“ Летото 1914 година, Јоланда или нагалено Јоле на тринаесет години веќе работеше на рингишпил. Не требаше долго за да ги разбере последиците од конфликтот каде ги испраќаат мажите и ги оставаат жените сами. А и самата страдаше од последиците. Разделена од мајка ѝ, трауматизирана од бомбардирањето, таа и нејзината сестра трагаат низ селата за да ја најдат нивната баба што никогаш не ја запознале. Среде војната ја доживува својата прва љубов. Преку нарацијата на Јоле – длабока и живописна раскажувачка – нивните искуства се истите оние како на сите жени што остануваат надвор од линијата на огнот, далеку од фронтот, замаглени, речиси невидливи, додека историјата продолжува безмилосно. Тринаесет раскажани слики, како оние фотки што недостасуваат од семејниот албум, формираат нарација базирана на дневници, сведоштва, извештаи и документи.

Price: 300 ден

5 in stock

Compare
Sold By БАТА ПРЕСС

Report an abuse for product Вон жариштето

Categories: ,
SKU: 978-608-253-124-3

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Вон жариштето”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in