Заробениот ум

Publisher: Бегемот | Language: Македонски | Year: 2019
Original title: Zniewolony umysł | Num. of pages: 348 | Dimensions: 190x120 | Cover: /

„Заробениот ум“ е збирка од девет есеи пишувани во 1951 г., а објавени во 1953 г. од Литературниот институт во Париз. Првото издание во Полска било објавено во 1978 г., во тајност од цензурата, а официјалното – дури во 1989 г. Делото, во кафкијанско-орвеловски стил, преку параболи и алегории, го анализира процесот на развивањето интелектуална зависност кај источноевропската интелигенција во однос на политичките и економските принципи на сталинистичката доктрина. Карл Јасперс го опишал „Заробениот ум“ како фантастична студија за „разбивањето на човекот на две личности“ под влијание на огромниот идеолошки притисок. „Мојата книга, во одредена смисла, беше обид за борба против својот сопствен фатализам и песимизам.“ – Чеслав Милош

Price: 600 ден

19 in stock

Compare
Sold By Бегемот

Report an abuse for product Заробениот ум

Category:
SKU: 978-608-4869-06-1

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Заробениот ум”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in