Житковските божици

Publisher: КУЛТУРА | Language: Македонски | Year: 2014
Original title: / | Num. of pages: 486 | Dimensions: 13.5x20 | Cover: мека

Високо на ридовите на Белите Карпати живеле од одамна жени надарени со исклучителни способности. Знаеле да лечат и да помагат во секакви маки, знаеле да посоветуваат во потешкотии а исто така, наводно ја претскажувале иднината. Ги нарекувале божици а своите знаења ги предавале од генерација на генерација. Дора Идесова спаѓа кон последните од родот на житковските божици. Но не ја научила нивната уметност, завршила етнографија и решила да напише за нив опширна научна студија. Кон крајот на деведесетите години во пардубичкиот архив на министерството за внатрешни работи открива папка водена од Државната безбедност за внатрешен непријател - нејзината тетка, божицата Сурмена. Дора ги расплеткува судбините на житковските жени и со изненадување открива дека, иако самата не постанала божица, и таа е неодделив дел од таинствената традиција ...

Авторката Катерина Тучкова (род. 1980) завршила Историја на уметноста и бохемистика на ФФМУ во Брно, денес работи како куратор. Дебитирала со новелата Монтеспанијада (2006), во 2009 го издава романот Прогонството на Герта Шнирх, за што ја добила наградата Магнесија Литера 2010 – Книжевниот клуб награда од читателите и била номинирана за наградата Јозеф Шкворецки, Магнесија Литера за проза и за наградата Јиржи Ортен.

Автор е на неколку стручни публикации од областа на чешкото сликарството, објавува книги кои се на границата меѓу историјата и белетристиката. Автор е и на белитристичката биографија Мојот татко Ками Лхотак (2008).
Rated 5 out of 5 based on 4 customer ratings
(1 customer review)

Price: 299 ден

8 in stock

Compare
Sold By Култура

Report an abuse for product Житковските божици

Category:
SKU: 978-9989-32-787-2

1 review for Житковските божици

  1. Rated 5 out of 5

    Jasminka Delova-Siljanova (verified owner)

Add a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Questions and Answers

You are not logged in